Breskens

Breskens

Breskens is dé plek bij uitstek voor de lekkerbek. Met een eigen vissershaven is dat ook niet zo moeilijk. De tientallen vissersboten zorgen ervoor dat het dorp nooit zonder verse vis zit. Dat proeft u meteen als u bij een kraampje een broodje vis neemt. Ook de restaurants van Breskens, met gezellige terrasjes dicht bij elkaar, blinken uit in hun visgerechten. Vanzelfsprekend, zouden we bijna zeggen, heeft Breskens een moderne vismijn. Toeristen zijn van harte welkom om er een kijkje te komen nemen. En bij de mondaine jachthaven, met maar liefst 580 ligplaatsen, is het een populaire bezigheid om te flaneren langs de meest schitterende jachten.
Breskens kwam door de gunstige ligging aan de Wersteschelde tot bloei. In de loop der eeuwen is er veel gestreden om deze vissersplaats. De forten rondom Breskens getuigen hier nog van.De stranden van Breskens zijn enerzijds gelegen tussen de veerhaven en de handels-en jachthaven en anderzijds strekken zij zich uit vanaf de veerhaven tot aan Nieuwvliet-Bad. Breskens is een maritieme badplaats, onder meer door de enorme jachthaven (1500 ligplaatsen) en de drukte rondom de internationale vismijn. Vanaf het strand bij het dorp heeft men prachtig zicht op de binnenlopende vissersschepen en de vele zeegaande jachten die hier aanlopen. Vanaf de veerhaven richting Nieuwvliet worden de stranden steeds breder.
Van Breskens tot Nieuwesluis liggen de stranden duidelijk herkenbaar tegen een Deltadijk aan, die overigens een duinachtig karakter heeft. Het is ook een van de zeer weinige plaatsen in Nederland waar men met de auto buitendijks bij het uiteraard autovrije strand kan komen. Veel mindervaliden maken gebruik van de mogelijkheden om vanaf hier het strandleven mee te maken.
Na Nieuwesluis mag gesproken worden over natuurlijke duinen. Dat het hier goed toeven is, bewijzen de vele grote campings direct achter de duinen, vanwaar men zo het strand oploopt.
Oostelijk van Breskens kan men buitendijks kilometers fietsen en wandelen door een zoutwaterbiotoop met heel veel specifieke bijzondere planten en vogels (vogelhut aanwezig). De zeedijken en het voorliggende schorrengebied worden hier begraasd door 28 verschillende soorten schapen.
   
Hierbij enkele links naar informatie betreffende Breskens:

De Kustgids - Breskens
Informatie over natuur, cultuur, badplaatsen en stranden aan de Nederlandse kust.
Breskens op het web
Startpagina voor Breskens op het web met veel links naar informatie en activiteiten.
De gemeente Sluis
Breskens valt onder de gemeente Sluis, voorheen Oostburg.
Veerdienst Breskens-Vlissingen
Fiets Voet Veer Breskens-Vlissingen, tarieven en dienstregeling.
Bedrijfs Belangen Vereniging Breskens
De website ven ondernemend Breskens.