Ook gedeputeerde Marten Wiersma refereert aan 'keiharde' afspraken, die met Den Haag zijn gemaakt. "Op die afspraken is tot nu toe niet teruggekomen. Natuurlijk weet ik dat het huidige kabinet fors op natuur wil bezuinigen, maar voor Waterdunen kan dat nooit meer dan een paar ton zijn", verwachten Wiersma en Dekker.

Zo'n eventuele bezuiniging leidt misschien tot versobering of aanpassing van enkele natuurelementen, maar verder gaat het niet, benadrukken bestuurder en ambtenaar.

Woordvoerder Guus Langeraert van de Vrienden van Waterdunen Nee!!! was aanvankelijk een beetje teleurgesteld dat de plannen niet werden afgeblazen. "Tijl Uilenspiegel zei al 'waar rook is, is vuur' en hij warmde zijn handen aan een paardendrol. Ik zie het daarom toch positief. Het wakkert in elk geval de discussie weer aan", betoogt Langeraert.

Medestander en fractievoorzitter van oppositiepartij Nieuw Gemeentebelang Adri Rosendaal had de champagne al te voorschijn gehaald. "Ik trek de fles nog niet open, maar houdt hem onder handbereik. Tenslotte waait er toch een andere wind uit Den Haag en die kan ook naar de provincie overwaaien."

Fractievoorzitter Robert Evers van de PvdA, voorstander van Waterdunen, is daar totaal niet bang voor. "Zo'n doordacht plan wordt niet zomaar helemaal geschrapt."